Yaman Haber ® - Haberi kaynağından takip edin
Yaman Haber ® - Haberi kaynağından takip edin
Kültür - Sanat

Adıyaman'da keşfedilen mağara, milyonlarca yıllık tarihiyle büyülüyor - Videolu Haber

ADIYAMAN (PHA) - Gülbahar SÜNGÜ - Gerger ilçesinde yapılan keşif, Gümüşkaşık Köyü yakınlarındaki dağların zirvesinde yer alan devasa bir mağarayı ortaya çıkardı.

Google'da haber kaynağınız olarak seçmek için tıklayın
Adıyaman'da keşfedilen mağara, milyonlarca yıllık tarihiyle büyülüyor  - Videolu Haber
Paylaş:

Adıyaman'ın Gerger ilçesine bağlı Gümüşkaşık Köyü'nün yaklaşık 10 km kuzeybatısındaki dağların zirvesinde, nefes kesici bir keşif yapıldı. İlin müze müdürü Mehmet Alkan'ın başkanlık ettiği inceleme ekibi, giriş kısmının genişliği 5 metreyi bulan devasa bir mağara tespit etti. Bu doğa harikası mağara, uzunluğu ve genişliği ile de dikkat çekiyor.

Keşfin Ayrıntıları: Doğanın Milyonlarca Yıllık Eseri

Müze Müdürü Alkan, mağaranın iç yapısına dair şu detayları paylaştı: "Mağara, yaklaşık 50 metre uzunluğa ve 20 metre genişliğe sahip. Yükseklik yer yer 15 metreye kadar ulaşıyor. Mağaranın zemininde kaygan bir yapının varlığı tespit edildi. İçeride, dışarıda 45 dereceyi bulan sıcaklığa rağmen, ciddi bir serinlik hissediliyor. Bu serinlik, mağaranın içine adım atan herkesin üzerinde derin bir etki bırakıyor."

Doğanın Sanatı: Sarkıtlar, Dikitler ve Kolonlar

Mağaranın içerisinde damlayan suların, zamanla sarkıt ve dikitleri oluşturduğu ve bu oluşumların birleşmesiyle kolonlar meydana getirdiği belirlendi. Alkan, "Milyonlarca yılda meydana gelen bu oluşumlar, mağaranın içinde etkileyici bir atmosfer yaratıyor. Bu doğa harikası, ziyaretçilerin üzerinde derin bir iz bırakacak nitelikte," dedi.

Keşfin Önemi: Turizm ve Bilim İçin Büyük Bir Fırsat

Keşfedilen bu mağara, Adıyaman ve çevresi için önemli bir turistik cazibe merkezi olma potansiyeli taşıyor. Aynı zamanda, jeoloji ve speleoloji (mağara bilimi) alanlarında da bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapabilir.

Müze Müdürü Mehmet Alkan, bu eşsiz doğa harikasının korunması ve tanıtılması için çalışmaların başlatılacağını belirtti. "Bu mağara, doğanın milyonlarca yıllık çalışmasının bir eseri. Hem bilim dünyası hem de doğa severler için büyük bir değer taşıyor. Bu keşif, Adıyaman'ın tarihi ve doğal zenginliklerini bir kez daha gözler önüne seriyor," diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak : PHA

Bu haber Yaman Haber ® - Haberi kaynağından takip edin tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Kültür - Sanat Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et Dilan Polat tahliye edildi

Akışın sonuna geldiniz.

Yeni Slow Radyo