Adıyaman Cem Evleri ve Ziyaretler Vakfı Başkanı ve Eğitimci Ercan Coşkun, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında yaşanan Madımak Katliamı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Başkan Coşkun, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, yazar, sanatçı, zakir ve bilge kişi ile 2 otel çalışanının hayatını kaybettiğini belirterek, "Türkiye tarihinin en kara lekelerinden biri olan bu katliam, aydınların hedef alındığı ve adalet arayışının yıllardır sürdüğü derin bir toplumsal vaka haline gelmiştir" dedi.
"HUKUKİ SÜREÇ VİCDANLARI RAHATLATMADI"
Katliam sonrası yürütülen yargı sürecine değinen Başkan Coşkun, davaların yıllarca sürdüğünü ifade ederek, "Katliamın ardından başlatılan hukuki süreç, toplumun büyük bir kesiminde derin bir vicdani rahatsızlık yaratmış. Açılan davalarda yüzlerce kişi yargılanmış, ancak firari sanıklar nedeniyle hukuki süreç yıllara yayılmış. Mağdur yakınları, sivil toplum kuruluşları ve aydınlar, olayın planlayıcılarının ve gerçek sorumlularının tam anlamıyla cezalandırılmadığını savunarak adalet arayışını sürdürmeye devam etmektedir" dedi.
Başkan Coşkun, firari sanıklarla ilgili davanın zamanaşımına uğramasının kamuoyunda ve mağdur yakınlarında büyük üzüntü yarattığını kaydetti.
"MADIMAK OTELİ UTANÇ MÜZESİ OLMALI"
Madımak Oteli'nin uzun yıllar farklı amaçlarla kullanıldığını, daha sonra kamulaştırılarak Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürüldüğünü belirten Coşkun, yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı bir anma köşesinin oluşturulduğunu ifade etti.
Coşkun, Alevi kurumları, sivil toplum örgütleri ve yaşamını yitirenlerin yakınlarının her yıl 2 Temmuz'da Madımak Oteli önünde bir araya gelerek anma programı düzenlediğini belirterek, Madımak Oteli'nin "Utanç Müzesi"ne dönüştürülmesi yönündeki taleplerini yinelediklerini söyledi.
"ALEVİ İNANCINDA İNTİKAM ANLAYIŞI YOKTUR"
Alevi inancının temel öğretisinin "İncinsen de incitme" anlayışı olduğunu vurgulayan Başkan Coşkun, "Alevi inancında 'İncinsen de incitme.' öğretisi vardır. Bu öğretinin ışığında yol alan Alevilerin inancında öç alma, intikam alma, bedel ödetme gibi rövanşist yaklaşım ve düşünceler yoktur. Bunun yerine 'Hak ve hakikat' inancı vardır" dedi.
Başkan Coşkun, açıklamasının tamamında şu ifadelere yer verdi:
"Sivas Madımak Olayı Nedir?
2 Temmuz 1993'te Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, yazar ve sanatçı, zakir, bilge kişi ile 2 otel çalışanı hayatını kaybetmiştir. Türkiye tarihinin en kara lekelerinden biri olan bu katliam, aydınların hedef alındığı ve adalet arayışının yıllardır sürdüğü derin bir toplumsal vaka haline gelmiştir.

Otelde mahsur kalanların aydın, yazar, şair ve sanatçı dumandan boğularak veya alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetmiş. Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Hasret Gültekin ve Nesimi Çimen gibi Türk edebiyatının, şiirinin ve halk müziğinin en önemli değerleri o gün vahşice ölmüş.
Sivas Madımak Olayı Hukuk Süreci Ne Düzeydedir?
Katliamın ardından başlatılan hukuki süreç, toplumun büyük bir kesiminde derin bir vicdani rahatsızlık yaratmış. Açılan davalarda yüzlerce kişi yargılanmış, ancak firari sanıklar nedeniyle hukuki süreç yıllara yayılmış. Mağdur yakınları, sivil toplum kuruluşları ve aydınlar, olayın planlayıcılarının ve gerçek sorumlularını tam anlamıyla cezalandırılmadığını savunarak adalet arayışını sürdürmeye devam etmektedir.
Yıllar süren yargılamaların ardından, firari sanıklarla ilgili davanın zamanaşımına uğraması, kamuoyunun ve katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinde büyük bir tepkiye yol açmış durumda.

Sivas Madımak Olayı Mağdurları Her Yıl Neden Sivas'ta Toplanmaktadır?
Katliamın simgesi haline gelen Madımak Oteli, uzun yıllar boyunca farklı amaçlarla kullanılmıştır. Bu kullanım biçimi mağdur ailelerin yüreğindeki acıyı taze tutmuş. Ancak 2011 yılında kamulaştırılmış. Hotel Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülmüş. Hayatını kaybedenlerin adlarının yer aldığı bir anma köşesi oluşturulmuş.
Alevi kurumları, sivil toplum örgütleri ve olayda yaşamını yitiren canların aileler her yıl 2 Temmuz'da Madımak Oteli'nin önünde bir araya gelerek acılarını anıyorlar. Bununla beraber Madımak otelinin "Utanç Müzesi" haline getirme talebinde bulunuyorlar.
Alevi İnancının Öğretisinde Rövanş it Düşünce Var Mıdır?
Alevi inancında "İncinsin sen de incitme..." öğretisi vardır. Bu öğretinin ışığında yol alan Alevilerin inancında öç alma, intikam alma, bedel ödetme gibi rövanş it yaklaşım ve düşünceler yoktur. Bunun yerine "Hak ve hakikat" inancı vardır. Bu öğreti ve inanç ışığında hak terazisinde hak ve hakikatin yerini alması talep ederler. Dolaysıyla Alevi Canlarını ve ülke insanın vicdanı bu olayın hukuki gerçeklik ile çözümlenmesi gerekmektedir. Bu hak yerini bulduğunda mazlum Alevi Canların acısını bir nebzede olsa dinecektir. Kamuoyunun vicdanı yaralamaktan çıkacaktır. Ülke insanın hukukun üstünlüğüne ve çalıştığına inanç geliştirecektir. Alevi Canlarının otel hakkındaki talepleri karşılanmalıdır. Bu ülke insanın bütünleşmesini, dayanışmasını, birlikteliğini sağlayacaktır. Anadolu ilim, irfanı, vicdanı medeniyetine yaraşır bir sonuç sağlayacaktır. Anadolu medeniyettin yaşaması ve gelişmesi ilim, irfan, sanat, pozitif düşünce ile mümkün olacaktır. Hak ve Hakikat inancı ile yaşamını yitiren bütün Canların devri daim olsun."
Kaynak : PERRE
