Yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretini düzenleyen yönetmeliğin kapsamı genişletildi. İkinci el araç ticaretinde önemli değişiklikler yapılırken, sıfır araç ticaretine yönelik olarak distribütör ve yetkili satıcıların yükümlülükleri de düzenlendi. Ayrıca, elektronik ortamda yapılan taşıt ihaleleri ve taşıt ön değerlemesine dair ilke ve kurallar belirlendi.

Özellikle dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçmek amacıyla, ikinci el araç satışlarında sahte para kullanımını, nakit ödeme zorluklarını ve satış bedelinin ödenmemesi riskini ortadan kaldırmak için Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, vatandaşların taşıt alım satımında karşılaşabileceği olumsuzlukları minimize etmeyi amaçlıyor.

Alıcı mağduriyetlerini önlemek amacıyla sipariş formu düzenleme zorunluluğu da getirildi. Yetkili satıcı, bu formu düzenlemeden alıcıdan herhangi bir ödeme talep edemeyecek ve kaporası alınan aracı 45 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak. Ayrıca, araç teslimine 7 gün kalana kadar satış fiyatının %10’undan fazla kapora talep edilemeyecek. Alıcılar, sipariş formunun düzenlendiği tarihten itibaren 14 gün içinde siparişlerini herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmadan iptal edebilecek.

“Sıfır Araç Ticareti de yönetmelik kapsamına alındı”

Motorlu kara taşıtı tedarik zincirinde adil rekabetin sağlanması ve haksız ticari uygulamaların önlenmesi amacıyla, distribütörler ve yetkili satıcılara yönelik çeşitli kurallar ve yükümlülükler getirildi. Distribütörlerin haksız ticari uygulama olarak kabul edilecek faaliyetleri tanımlanarak, yetkili satıcılarla ilişkilerinde uymaları gereken kurallar belirlendi. Buna göre, fatura tarihinden sonra distribütörler araç fiyatında artış yapamayacak ve aracı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim etmekle yükümlü olacak.

Yetkili satıcılar da, ÖTV ve KDV’si ödenen araçların fiyatlarını artıramayacak ve bu araçları 15 gün içinde alıcıya teslim edecek.

“Yetki Belgesi alımında ruhsat şartı kaldırıldı”

İkinci el araç ticaretinde yetki belgesi temininde yaşanan sorunları çözmek için, iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olma şartı yetki belgesi alma koşullarından çıkarıldı. Böylece, ruhsat şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin yaşadığı mağduriyetler giderildi. Ancak, ikinci el araç ticaretiyle uğraşan işletmelerin, ruhsat mevzuatı kapsamında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlülükleri devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemelerle otomotiv sektöründe daha adil ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşmasını sağlamayı hedefliyor.

Kaynak : PHA